• BIST 9067.22
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • İzmir 17 °C

Ege’de Tarihi Süreçte Matematiğin Serüveni Konferansı

Ege’de Tarihi Süreçte Matematiğin Serüveni Konferansı
Ege Üniversitesi’nde “Tarihi Süreçte Matematiğin Serüveni” konulu konferansta konuşan Uşak Üniversitesi Rektörü

Ege Üniversitesi’nde “Tarihi Süreçte Matematiğin Serüveni” konulu konferansta konuşan Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, “Ölümsüz olmak istiyorsanız matematikçi olmanız gerekir. Önceki asırlarda yaşayan çoğu isimler unutulmuşken bugün matematik bilimine katkı yapan tüm isimler ezberimizdedir” dedi.

Ege Üniversitesi(EÜ) Fen Fakültesi Matematik Bölümü tarafından “Tarihi Süreçte Matematiğin Serüveni” adlı konferans düzenlendi. Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen ve Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş konuşmacı olarak katıldığı konferansa; EÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Yaşa, Matematik Bölüm Başkanı ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Şahin, çok sayıda akademisyen ve öğrenciler  katıldı.

SERKAN ACAR PROJELERİ https://www.facebook.com/serkanacarizmir/

Konferansın açılışında konuşan EÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Yaşa, “Matematiği temel bilimlerin esası olarak görüyoruz. Matematiğin serüveni çok farklı biçimlerde anlatılabilir lakin Prof. Dr. Ekrem Savaş hocamızın bilime ve matematiğe olan bakış açımızı çok daha farklı perspektiften tanımlayacağına inanıyorum. Hocamızın, bilgi birikimini bizlerle paylaşacağı için biz çok mutluyuz. İnşallah bu serüven konferansının devamı da gelir. Sayın hocamızı misafir etmekten onur duyuyoruz” dedi.

“MATEMATİK HAYATIN HER ALANINDA”

Konuşmasına matematik biliminin tarihini aktararak başlayan Prof. Dr. Ekrem Savaş, “Matematik insanlık tarihi kadar eskidir. İlk insanlar bu bilime avlamış oldukları her hayvan için bir çentik atarak başladı. Matematik hayatımızın her alanında mevcuttur. Küçük bir kozalaktan, gördüğünüz kocaman bir ağaca kadar doğanın ve evrenin her yerinde matematiği görmekteyiz. Matematik MÖ. 3 bin yılında Mısır’da bulundu. Nil Nehri’nin kenarında papirüs bitkisinden kâğıt yapıp bu kâğıtların üzerine problemler yazılıyordu aynı zamanda Mezopotamya Bölgesinde de tabletlerin üzerine problemler yazılıyordu. Tüm zamanların ve her bilimin temelini oluşturan matematiğin başlangıcını bu şekilde özetleyebiliriz” diye konuştu. 

Matematiği geliştiren önemli bilimcilerin yüzyıllar geçmesine rağmen hala unutulmadığına ve geometrinin önemine değinen Prof. Dr. Ekrem Savaş, “Geometri, matematik biliminin alfabesi olarak tanımlanmaktadır. Eflatun’un Felsefe Okulu’nun kapısında yazan ‘Her kim geometri bilmez, bu kapıdan içeri giremez’ sözü matematiğin her bilimin temel taşı olduğunu kanıtlar niteliktedir. Sokrates’in öğrencisi olan Eflatun’un Felsefe Okulunda; Aristoteles, İskender, Arşimet, Apollonios gibi büyük matematikçiler yetişmiştir. Ölümsüz olmak istiyorsanız matematikçi olmanız gerekir. Daha önceki asırlarda yaşayan çoğu isimler unutulmuşken bugün matematik bilimine katkı yapan tüm isimler ezberimizdedir” diye konuştu.

Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Ekrem Savaş, “Gençler, asla pes etmeyin ve geleceğiniz için çalışın. Unutmayın ki Mimar Sinan’a böyle büyük ve görkemli yapıları yaptıran şey matematik bilimine olan ilgisiydi. Aynı zamanda dünyanın yedi harikasından biri olan Tac Mahal’i de tam 20 senede tamamlayanlar Müslüman bilimcilerdi. Bugün dünyada süper güç olarak tanımlanan ülkeler matematiğe en çok harcamayı yapan ülkelerdir. Sizler bir hedef belirleyin ve hiç yılmadan bu hedef için çalışın. Beni dinlediğiniz için hepinize teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine son verdi.

Konferans sonunda Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş’a, Dekan Prof. Dr. İhsan Yaşa tarafından “Teşekkür Plaketi” verildi. /EGE BASIN GRUBU

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.