• BIST 9079.97
  • Altın 2318.654
  • Dolar 32.35
  • Euro 34.9565
  • İzmir 19 °C

Sağlıklı Kalbe Giden Yol Sevgiden Geçer

Sağlıklı Kalbe Giden Yol Sevgiden Geçer
Kalbimizde kelebekler uçuran, heyecandan ne yapacağımızı şaşırtan aşk, aslında kalbin değil hormonların oyunu
Kalbimizde kelebekler uçuran, heyecandan ne yapacağımızı şaşırtan aşk, aslında kalbin değil hormonların oyunu. Buna karşın kalbimiz cam kadar da narin. Kırık kalp sendromu, ölüme dahi neden olurken, sevgi ve aşk ömrü uzatıyor.
 
14 Şubat’ta yapılacak en güzel aktivitenin, kalbimize iyi bakmak ve sevdiklerimizin gönlünü kazanmak olduğunu söyleyen Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır İçerenköy Hastanesi uzman doktorları, aşkın kimyasına giden yol ve aşkın simgesi kalbimiz ile ilgili önemli bilgiler verdi.  
 
Bayındır İçerenköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Timur Timurkaynak
 
• 14 Şubat Sevgililer Günü’nde sevdiğiniz eşiniz, çocuğunuz, aileniz ya da arkadaşlarınızın gönlünü alma ve kalplerini kazanmak için mükemmel bir fırsat sunuyor.
 
• Kalbimiz de tıpkı cam bardaklar gibi hassas ve kırılgandır. Tüm dünyada ve ülkemizde insan ömrünü kısaltan en önemli hastalık kalp ve damar hastalıklarıdır.
 
KIRIK KALP SENDROMU KALBİNİZİ ÜZMESİN
 
• Kalbimiz, hastalıklar nedeniyle kalp krizi geçirmemize ve kalbimizin zayıflayarak görevini yerine getiremez. Hastalıkların dışında aniden kaybedilen sevilen bir yakının olması, kalp kaslarını aynı enfarktüs geçirmiş gibi bozar. Bu duruma kırık kalp sendromu adı verilir.
 
• Modern tıp, bize bugün kalp hastalığının kader olmadığını, önlenebilir bir hastalık olduğunu söylüyor. Akıllı, bilinçli ve hayatı seven, yaşama sevinci ile dolu olan kişinin kalp kırıklığı yaşaması çok düşük bir ihtimaldir.
 
KALBİ KORUYAN 6 S KURALINA DİKKAT!
 
1 – Sevgi
 
KÖTÜ DÜŞÜNCELER KALBİNİZİ DE YORAR: Sevgi içimizi ısıtır, kalplerimizi iyileştirir. Bugün artık biliyoruz ki husumet, kıskançlık ve kötü duygular ömrümüzü kısaltıyor. Bu tür duygular hormonal sistemimiz üzerindeki değişiklikler nedeni ile kalbimizi yoruyor. Sevgi dolu, hoşgörülü ve affedici olmak huzuru getirdiğinden sağlığımız için vazgeçilmez. Huzurlu bir insanda kalbi yoran adrenalin ve kortizon gibi stres hormonları salınmadığından uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek mümkün oluyor. Stres ve kötü duygular kalbimiz üzerinde sanki bir damarımız tıkanmış ve kalp krizi geçirmişiz gibi ciddi yan etkilere yol açıyor. Ani üzüntü ve stres sonrası “kırık kalp” sendromu gelişiyor ve ağır bir kalp yetmezliğine giriyoruz. Bu nedenle sevgi yaşamımızın olmaz ise olmazı olmalı.
 
2 – Sağlıklı beslenme
 
MUTFAĞINIZA RENK VE AŞK KATIN: Beslenme konusundaki bilgiler oldukça fazla ve kafa karıştırıcı. Yazılı ve sosyal medya bu konuda oldukça yoğun ve fakat güvenilirliği net olmayan birçok bilgi veriyor ve kafamız sürekli karışıyor. Aslında tıp literatürüne baktığımız zaman mucizevi bir yiyecek olmadığını görüyoruz. Hiçbir besine aşırı anlam yüklenmemeli ve her sağlıklı besini makul miktarlarda tüketmeliyiz. Sağlıklı besin dediğimiz zaman doğal ortamlarda ve geleneksel yöntemlerle yetiştirilen, katkı maddesi olmayan besinlerden bahsediyoruz. Mucizevi bir besin yok ancak tıp literatüre kalp sağlığı açısından Akdeniz – Ege mutfağının mucizevi bir etki gösterdiğini söylemektedir. Ülkemiz bu mutfak açısından çok şanslı ve Türk insanı bu şansı çok iyi kullanmalı. Her türlü yeşillik, sebze, meyve, baklagiller, balık, zeytin, zeytinyağı, ceviz ve fındıktan zengin bu mutfak ömür uzatan tek mutfak.
 
3 – Spor
 
UZUN SEVGİ DOLU KALBİN SIRRI SPOR: Artık uzun ve sağlıklı bir yaşamın olmaz ise olmazının spor olduğu tartışılmaz bir gerçek. Spor derken illa spor salonlarında spor yapmaktan bahsetmiyorum, her türlü hareket, açık havada tempolu yürümek (günde atabildiğiniz kadar adım), yazın yüzmek ve sürekli gün içinde hareketli olmak da aslında spor demek. Bütün gün ofiste çalışanlar asansör yerine merdiven kullanmalı. Tembellik için değil sürekli hareket etmek için bahaneler yaratmalıyız. Evimize, işimize giderken bir durak önce inip yürüyebiliriz. Hastalarımdan sıkça duyduğum bir serzeniş de şu; hocam ben 78 yaşındayım evin içinde bile dolaşırken yoruluyorum, sürekli halsiz ve yorgunum, ancak aynı yaştaki arkadaşım her gün 5 kilometre yol yürüyor, neden ben yürüyemiyorum. Nedeni çok basit. Gençliğinden beri sürekli spor yapan insanlar 100’lü yaşlara kadar vücutça aktif oluyorlar. Eğer spor hayatımızın bir parçası olmaz ise bir süre sonra vücutlarımız o hiç yaşlanmayan ruhumuza ihanet etmeye başlıyor. Kalp, beyin ve vücu
t sağlığı için spor hayatımızın olmaz ise olmazı olmalı. Spor bütün kötülüklerin düşmanıdır. Spor kiloyu korur, kan şekeri, tansiyon ve kolesterolü düşürür, kas gücümüzü koruyarak 80’li yaşlarda bile hem aktif olmamızı sağlar hem de bizi kalp hastalığından korur.
 
4 – Sorumluluk
 
YARDIM EDİN, HUZURLU OLUN: Sorumluluk duygusu aslında disiplinli bir yaşamı ifade ediyor bana göre. Kendimize, sağlığımıza, ailemize, işimize ve topluma karşı olan sorumluluklarımızı yerine getirmek, ruhumuzu beslediği için uzun yaşamın gizli sırlarından biri olarak kalıyor. Özellikle de sosyal sorumluluk projelerine katılmak hem kalbimizi hem de ruhumuzu besliyor ve bizi daha iyi bir insan yapıyor. İyi bir insan olmak da vicdanımızı rahatlatıp, huzur bulmamıza yardımcı olduğundan kalplerimizi ısıtarak uzun yaşamamızı sağlıyor.
 
5 – Sanat
 
SANATLA KALBİNİZİ DOYURUN: Bir sanat dalı ile uğraşmak ya da haftada en az bir gün konser, sergi, tiyatro gibi etkinliklere katılmak hem günlük hayatın stres ve rutininden kurtulmak, hem de sanatın iyileştirici gücünden yararlanmak anlamında kalbimizi dinlendirir ve diri tutar. Hayatın sadece iş ve ev arasında geçen rutin bir süreç olmadığını, sanatla zenginleştirdiğimiz zaman çok daha tatmin edici olduğunu hatırlamalıyız. Hayat iş ile uyku arasına sığdırabildiğimiz şeylerden oluşur aslında. Sanatı hayatımızın bir parçası haline getirelim. Kalbimize olan olumlu etkilerini göz ardı etmeyelim.
 
6 – Seyahat
 
KENDİNİZİ YENİDEN KEŞFEDİN: Hepimiz kendimizi günlük koşuşturmaların içine o kadar kaptırmışız ki kendimizi yaptığımız iş için vazgeçilmez sanıyoruz. Halbuki mezarlıklar kendilerini vazgeçilmez sanan insanlarla dolu. Bana göre seyahat o aşırı anlam yüklediğimiz işlerimizden başımızı kaldırıp yeniden doğmanın ve kendimizi keşfetmenin en önemli yollarından biri. Dünyayı gezerek, gözlemleyerek aslında kendimizi de güncellemiş oluyoruz bir bakıma. Ruhumuzu, beynimizi ve kalbimizi kısa süreyle de olsa yeni kültürler, insanlar, mutfaklar ve kentler görerek zenginleştirmek topyekûn bir sağlık doping aslında.
 
Bayındır İçerenköy Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Esra Uğurlu Koçer
 
• İnsanın hayatı boyunca tadabileceği en tarifsiz duygu aşk, sadece kalbi değil beyni ve bedeni de esir alıyor. Aşık olan kişinin beyninde adeta hormon fırtınası yaşanıyor. Önce haz ve keyif veren dopamin, sonra mutluluk veren seratonin, ardından da ‘bağımlılık’tan sorumlu oksitosin hormonu salgılanmaya başlıyor. Beynin ‘empati’ ile ilgili bölgesinin devreye girmesiyle büyük aşkın hiçbir kusuru görülmez oluyor. Böylece ‘aşkın gözü kördür’ sadece bir deyim olmaktan çıkıyor ve bilimsel bir gerçeğe dönüşüyor.
 
• Aşk, sanki yıllardır eksikliği hissedilen, bulunduğunda da hayatın tüm anlamının değişeceğine inanılan bir duygu olarak tanımlanabilir. Eksikliğini tamamlama isteği ve tamamen bir arama davranışıyla yola çıkan insanoğlu, bulduğunda da bu duyguya adanmışlık hissi ile teslim olur. Öyle bilinçli bir durum da olmadığı için genellikle tercihler söz konusu olmaz. “Başa gelen çekilir” gibi, başa gelince yaşanan bir durum olarak devam eder.
 
SEVGİ HORMONU EŞİTTİR AŞK SARMALI
 
• Aşk, sadece duygusal değil aynı zamanda fizyolojik bir süreçtir. Aşık olan kişinin davranışlarında değişiklikler ortaya çıkar. Bu değişiklikleri de fizyolojik süreçler belirler. Aşk, insan beyni için bir çeşit haz kaynağıdır. Bu sistem, ödül ile yakından ilişkili dopamin (DA) salınımı ile aktive olur (haz, keyif). Dopamin ile ilişkili bu sistem, seratoninin (mutluluk hormonu) de azalmasına sebep olur. Aynı zamanda ‘sevgi hormonu’ olarak bilinen oksitosinin salınımı ile birlikte bağlanma mekanizması devreye girer. Bağımlı kişilerde de benzer mekanizmalar çalışır.
 
 HORMONLAR MİDEDE KELEBEKLERİ UÇURUR
 
• Aşık olan kişide davranış değişiklikleri görülmeye başlanır. Öncelikle enerji artışı ortaya çıkar. Özellikle aşık olduğu kişi ile karşılaştığında çarpıntı, ellerde titreme, uykusuzluk, iştahsızlık ortaya çıkar.
 
• Tıpkı bağımlılarda olduğu gibi aşkından uzak kaldığında yoksunluk içine girer, takıntılı bir hal alır ve bir an önce ona ulaşmak için hızlı ve kontrolsüz hareket etmeye başlar. Bu kontrolsüz hareketler de hata yapmasını kolaylaştırır.
 
• Yani aşkın başlangıcındaki mutlu enerji artışı yerini bir süre sonra huzursuz bir enerji artışı haline bırakır. Ayrıca insan beyninin içinde bulunan amigdala bölgesi, tehdit ile ilişkili en önemli alandır. Amigdala, aşık olduğunuz kişinin yanındaysanız daha az çalışmaya başlar ve böylece başlangıçta (kısa bir süre de olsa) aşk hayatınıza huzuru getirmiş olur.
 
 AŞKTA HORMONLARIN SÖZÜ GEÇER
 
• Beynin bazı bölgeleri (medialfrontal alanları) empati ile doğrudan ilişkilidir. Aşık olduğumuzda karşımızdaki kişiye karşı toleransımız öyle çok artar ki, hatalarını görmemeye başlarız ve onunla ilgili eleştirilere kapalı hale geliriz. Buna bağlı olarak da etrafımızdaki diğer insanlara karşı toleransımız azalır. O ne diyorsa doğrudur, yaptığı her şey normaldir. Yani bir anlamda ‘aşkın gözü kör’dür.
 
• Aşkın getirdiği huzur başlangıçtaki yüksek enerji ve motivasyon ile sürmez. Kişi bir süre sonra normal hayatına devam edebilmek için bu enerjinin azalmasına ihtiyaç duyar. Bu süreçleri sağlıklı bir şekilde geçiren kişi hayatına huzurlu olarak devam eder. Yani, sağlıklı bir aşk, insanoğlunun evrimini tamamlamasına, bir anlamda yaşam döngüsünde devrilmeden evrilebilmesine olanak sağlar.  /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.