• BIST 8979.2
  • Altın 2285.04
  • Dolar 32.329
  • Euro 35.0528
  • İzmir 22 °C

Seferihisar Şevketi Bostan Şenliği Coşkuyla Kutlandı

Seferihisar Şevketi Bostan Şenliği Coşkuyla Kutlandı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Seferihisar İlçe Müdürlüğü tarafından Orhanlı Mahallesinde “Tarladan Sağlığa Şevketi Bostan Şenliği” düzenlendi.

SEFERİHİSAR ŞEVKETİ BOSTAN ŞENLİĞİ COŞKUYLA KUTLANDI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Seferihisar İlçe Müdürlüğü tarafından Orhanlı Mahallesinde “Tarladan Sağlığa Şevketi Bostan Şenliği” düzenlendi. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen şenliğe yoğun ilgi gösterilirken, mahalle sakinleri tarafından açılan 80’den fazla stantta yöresel ürünler satışa sunuldu.

Şenliğin açılış merasimine İzmir Vali Yardımcısı ve Seferihisar Kaymakam Vekili Ahmet Ali Barış, İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal da katıldı.

Açılış konuşmaları öncesinde Orhanlı Mahallesi Halk Oyunları Ekibi tarafından gerçekleştirilen gösteri izleyiciler tarafından ilgiyle izlendi.

İzmir Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış, yaptığı konuşmada şenliğin devlet millet çalışmasının çok güzel bir örneği olduğunu belirterek, “İlçe Müdürlüğünün mahalle sakinleriyle beraber gerçekleştirdiği bu etkinliğin bu topraklarda yüzlerce yıldır yetişen bu değerli ürünün önemini vurgulamak açısından değerli olduğunu düşünüyorum. Bu heyecanın ve güzelliğin 30uncu ve hatta 300üncü şenliğe kadar geleneksel olarak devam etmesini diliyorum. Düzenleyenlere teşekkür ediyorum“ dedi.

Açılışta konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal ise konuşmasında “şevketi bostan bitkisinin birçok faydası var. Ancak en önemli faydalarından bir tanesi Türkiye’nin ilk ve tek şevketibostan şenliğinin ev sahibi olan Orhanlı Mahallesi sakinlerine olan faydasıdır. Çünkü mahalle sakinleri bu alternatif ürünle özdeşleşti” dedi.

2010 yılında sadece bir üreticiyle şevketi bostan yetiştiriciliğinin başladığını hatırlatan Güldal, yapılan çalışmaların ardından bugün şevketi bostan artık kültüre alınmış bir bitkidir” dedi.

300 DEKARDAN FAZLA ALANDA ŞEVKETİ BOSTAN ÜRETİMİ YAPILIYOR

İzmir’de göreve başladığı yıllarda şevketi bostan bitkisiyle tanıştığını ifade eden Güldal, “2009 yılında bu bitki sadece doğadan toplanarak elde ediliyordu.  Yetiştiriciliği yapılmıyordu. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından tohum elde etme çalışmalarının yapıldığını öğrendiğimizde ellerindeki bütün tohumları almak istediğimizi söyledik ve ilk yıl bir üreticimizle bir deneme üretimi gerçekleştirdik. Bugün bu bölgede 300 dekarın üzerinde şevketi bostan yetiştiriciliği yapılıyor. Bu alanlardan hasat edilen ürünler, sadece Seferihisar’da ve İzmir’de değil İstanbul pazarlarında bile alıcı buluyor” diye konuştu.

Şevketi bostan bitkisinin tarımsal değeri düşük olan kıraç topraklarda yetişebilen güçlü bir bitki olduğunu vurgulayan Güldal, yetiştiriciliği zahmetli olmasına rağmen bölgede bulunan kıraç toprakların değerlendirilmesine olanak sağladığı için üreticiler açısından değerli bir üründür” dedi.

Güldal, Ege Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğüne, projenin ilk anlarından beri emek veren teknik personele ve Seferihisar İlçe Müdürlüğü çalışanlarına teşekkür ederek, “bu etkinlik, şevketi bostan bitkisinin ismini, ülke tarımının gündemine taşıması ve tanıtılması açısından önemli. Burada yapılan çalışmalar çiftçilerimizin emeğine katkıda bulunacaktır.” Dedi.

Açılışta konuşan Orhanlı Mahallesi Muhtarı Birgül Bozkurt “2015 yılında İlçe Müdürlüğü tarafından başlatılan bu şenliğin geleneksel bir hale gelmesini istiyorum. Böyle etkinliklerin üretici ve tüketicileri buluşturduğunu, birlik beraberlik ruhumuzu artırdığını, imece ruhuna katkıda bulunduğunu düşünüyorum” dedi.

Seferihisar ilçesinin ilk kadın muhtarı olduğunu ifade eden Bozkurt, zor ve sorumluluk gerektiren bu görevi yaparken yorulsam ve sıkıntılar yaşasam da böyle mutlu topluluklar karşısında bütün yorgunluğumu unutuyorum. Umuyorum ki bu şenlik herkesin hatırasında hoş bir anı olarak kalır. Başta Seferihisar İlçe Müdürü ve çalışanları olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

HEM DOĞAYI KORUYORUZ HEM DE İNSANLARI YENİ BİR LEZZETLE TANIŞTIRIYORUZ

Şevketi bostan üretimi yapan kadın üreticilerden birisi olan Orhanlı Mahallesi sakini Şerife Pekçakar ise konuşmasında “2010 yılında başlayan üretimin ardından pazarlarda talep de arttı. Üretimimiz yıldan yıla artıyor. Bu bitkilerin dağlarımızdan çokça toplanmasından dolayı doğa tahrip olmaya başlamıştı. Biz bu ürünü üreterek hem doğayı korumuş oluyoruz, hem de insanları yeni bir lezzetle tanıştırıyoruz. Bu alternatif ürünü bizim azmimiz ve sizin desteğiniz sayesinde daha da güzel bir yere getireceğiz. Bu ürünün devletimiz tarafından desteklenmesini istiyoruz. Böylece daha geniş alanlarda üretim yapabileceğiz” dedi.

Şerife Pekçakar, konuşmasının ardından bir de şevketi bostan yemeği tarifi verdi.

Konuşmaların ardından etkinlik alanında bütün katılımcılara şevketi bostan yemeği ikram edildi. Ziyaretçiler arasında yapılan çekilişte ise 3 şanslı ziyaretçi köy ürünlerinden oluşan hediye sepeti kazandı. Ziyaretçiler şenlik alanında kurulan stantları ziyaret ederek yerel ürünlerden satın aldı ve piknik-pazar tadında eğlenceli saatler geçirdi./ EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.