• BIST 9530.47
  • Altın 2478.029
  • Dolar 32.4426
  • Euro 34.705
  • İzmir 19 °C

Su Kirliliği Değil, Bilgi Kirliliği

Su Kirliliği Değil, Bilgi Kirliliği
Manisa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanı Ertuğrul Yıldırım, Çaltı mahallesi muhtarı Gürol

Manisa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanı Ertuğrul Yıldırım, Çaltı mahallesi muhtarı Gürol Kaplan’ın Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisinden süzülen atık suyun arıtılmadan dereye akıtıldığı iddiasına cevap verdi. Yıldırım, “Atığın Arıtma tesisinde arıtılmadan deşarj edilmesi mümkün değil. Kirliliği yok etme adına kurulan bir tesiste kirlilik oluşturulması imkansız. Vatandaşımız gelsin benim eşliğimde tesisi gezsin” dedi. 

Manisa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ertuğrul Yıldırım, Menemen’e bağlı Çaltı mahallesi muhtarı ve mahalle sakinlerinin Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisindeki atıkların arıtılmadan dereye akıtıldığı iddialarına yönelik açıklama yaptı. Yıldırım, Kirli suların arıtılmadan deşarj edilmesinin mümkün olmadığını, atık suyun arıtma tesisine gittiğini belirtti. Yıldırım, “Biz Türkiye’de örnek bir tesis yaptık. Yapılan tesis ile sadece atıkların temizlenmesi, enerji üretilmesini, gübre oluşturulmasını, içerisindeki geri dönüşümü mümkün olan atıkların ayrıştırılması ve çöpten kaynaklı sızıntı sularının ileri arıtma sistemi ile arıtılarak, deşarjını sağlayan bir tesis dizayn ettik. Tesisimiz 440 dönümlük bir alanı kapsıyor. Çaltı Mahalle Muhtarımız da yağmur hattının deşarj edildiği yere gelerek, buradan sızıntı suyunun hiç arıtılmadan dereye akıtıldığını söylüyor. Arıtma tesisi, yağmur suyu hattının yaklaşık 150 metre aşağısında, yaklaşık olarak 10-15 metre alt kotta olan bir yer. Arıtma Tesisine giden sular, eğer ki arıtılmadan deşarj ediliyor ise deşarj noktasının burası değil, alt tarafta, arıtma tesisinin hemen dibinde olması lazım. Öyle bir durum yok. Arıtma Tesisinin 150 metre ilerisinde ve üst kotta yer alan bir yere gelerek, çekim yapıyor ve vatandaşı yanlış bilgilendiriyorlar.

KENDİ MAHALLESİNDE FOSEPTİK ATIKLARI DEREYE DİREK DEŞARJ OLUYOR

Çaltı Mahalle Muhtarımızı çevreye duyarlı olması açısından tebrik ediyorum. Yalnız bir anektodu unutmamasını istiyorum. Menemen’e ait olan bu mahallemizde halen foseptik atıklarının dereye direk deşarjı söz konusu. Büyük ihtimalle meyvelerimiz ve içme sularımız bundan kirleniyordur. Değerli muhtarımızın burada gösterdiği hassasiyeti kendi mahallesindeki foseptik atıklarının direk deşarj edilmesi konusuna da göstermesini istiyoruz. Biz yine bu konunun üzerine giderek, sabah ilgili firmadan ve MASKİ ekiplerimizden, burada bulunan sudan analiz için örnek aldırdık. Zaten suyun ph değeri de ölçüldü ve 7,5 seviyelerinde olduğu görüldü. Arıtma tesisindeki sızıntı sularının en belirgin özelliği ph değerinin düşük olması kimyasal oksijen ihtiyacının çok yüksek olmasıdır. Halkımız rahat olsun. Biz Manisa’nın atığını burada bertaraf ederken kirliliği yok etme adına çalışıyoruz. Kirliliği yok etme adına kurulan bir tesiste de kirlilik oluşturulması söz konusu olmayacaktır.

ARITMA TESİSİNİN SİSTEMİNİ ANLATTI

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ertuğrul Yıldırım kirli suların arıtılma sistemini de anlattı. “Tesisten atığın değdiği noktalarda ayrı toplanan sızıntı suları ayrı hatlarla çökeltim havuzuna gelir. Buradan atıklar motor eşliğinde arıtma tesisinin havalandırma havuzu ünitesine gelir. Arıtma tesisinden arıtılmadan atığın deşarj edilmesi mümkün değil. Arıtma Tesisindeki havalandırma havuzunda bulunan suyun arıtma ünitesini gezmeden çıkma ihtimali yok.

VATANDAŞIMIZ GELSİN TESİSİ BENİM EŞLİĞİMDE GEZSİN

4 Ekimde açılan tesisimizi diğer Büyükşehirlerden, il belediyelerinden ilgili atık su birimlerinden yüzlerce misafir geldi ve bu ziyaretçiler tesisi gezerek, ilgili görüşlerini kamuoyuna lanse ettiler. Değerli muhtarımın ve halkımızın da bizzat benim eşliğimde gelerek bu alanı gezmelerini öneriyorum. Hayvanının telef olduğunu belirten arkadaşımızın da, hayvanlar telef olduğu zaman bunların ölüm raporları oluyor. Bu raporu bizlere beyan etmesini istiyoruz. Biz de ilgili işletmeci ile alakalı sorun varsa gerekli kanuni işlemleri yapmaya hazır olduğumuzu buradan belirtiyorum” dedi.   /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.