• BIST 10471.32
  • Altın 2458.977
  • Dolar 32.7488
  • Euro 35.0201
  • İzmir 33 °C

Aliağa'da Usta Sorunu

Aliağa'da Usta Sorunu
Aliağa'da sanayi ve esnaflarda çırak gelmemesi nedeniyle usta yetişmiyor. Bu durum, birçok meslekte körelmeye ve eleman bulmakta zorlanmaya yol açıyor.

Aliağa'da Usta Sorunu: Sanatkarlar Çırak Bulamıyor, Meslekler Köreliyor!

Aliağa'da sanayi ve esnaflarda çırak gelmemesi nedeniyle usta yetişmiyor. Bu durum, birçok meslekte körelmeye ve eleman bulmakta zorlanmaya yol açıyor.

Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk, piyasada çok sayıda iş arayan olmasına rağmen, yeni neslin sanattan uzaklaşması ve meslek edinmeye ilgi duymaması nedeniyle usta yetişmediğini söyledi. Berk, meslek liselerine ve çıraklık okullarına gereken önemin verilmesi gerektiğini vurguladı.

Esnaf ve sanatkarların hepsinin elemana ihtiyacı olduğunu ve bazı mesleklerin köreldiğini de vurgulayan Berk, "Çocuklar kendine bir iş buluyor. Canı istediği zaman geliyor, canı istemediği zaman gelmiyor. 3 gün bir yerde 3 gün başka bir yerde çalışıyor. Meslek öğreneyim diye bir dert yok. Maalesef meslekler köreliyor. Meslek kahır çekerek, sabır ve sebatla öğrenilir." dedi.

Eskiden çocukların meslek öğrenmek için ustaların yanında rica minnet girdiğini ve iyi ustaların seçerek çırak aldığını anlatan Berk, "Ağaç yaşken eğilir. Biz 13-14 yaşında mesleğe başladığımızda. Ustamız bağırır çağırdı. Sesimizi de çıkaramazdık. Meslek öğrenirken kendimize göre haksızlığa uğradık ama babam müsaade etmedi. 'Sen orada paraya bakmayacaksın, ustan ne diyorsa yapacaksın. Meslek öğreneceksin. Oradan çıkamazsın' dedi. Allah razı olsun Babam ve ustamdan. Hem meslek hem de edep öğrendik. Ellerimizden tuttular." şeklinde konuştu.
Berk, herkesin masa başı iş peşinde olduğunu ve ana-babaların evlatlarının hakim, savcı, doktor, mühendis ya da devlet memuru olmasını istediğini belirterek, bu nedenle ülkede ara eleman ihtiyacının büyük olduğunu kaydetti. "Toplumda kaynakçı da olmalı, usta da, doktor da, mühendis de olmalı" diyen Berk, tüm esnaf ve sanatkarların bu sorunu yaşadığını ve sadece Aliağa'nın değil, yurdun hangi il veya ilçesine gidilirse gidilsin genç usta bulmakta zorlanıldığını belirtti. Berk, bu durumun devam etmesi halinde 10 yıl sonra Türk usta bulunamayacağını savundu.

Berk, okuyamayan gençlerin sanata yönlendirilmesi gerektiğini ve tamirci, kaportacı, elektrikçi, tornacı, terzi ve mobilyacı gibi birçok meslek dalında yeteri kadar çırak bulunmadığını ifade etti. Bu sorunun ülkemizin sorunu olduğunu ve yetkililerin bir çözüm bulması gerektiğini vurguladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.