• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 25 °C

Otoparklarda “Plaka Tanıma Sistemi” başlıyor

Otoparklarda “Plaka Tanıma  Sistemi” başlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ ne bağlı İZELMAN A.Ş. tarafından işletilen 28 kapalı otoparkta, tam otomasyonlu “Plaka Tanıma Sistemi” kuruluyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ ne bağlı İZELMAN A.Ş.  tarafından işletilen 28  kapalı otoparkta, tam  otomasyonlu “Plaka Tanıma  Sistemi” kuruluyor. Pilot  bölge olarak Kültürpark  Yeraltı Otoparkı’nda uygulama  aşamasına geçen proje  sayesinde, araçların bekleme  süresi azalacak, kâğıt  israfının önüne geçilecek ve  daha güvenli bir otopark  hizmeti sunulacak. 

İZELMAN A.Ş. tarafından kent  genelinde işletilen 28 kapalı  otoparkta, “Akıllı Kent,  Akıllı Otoparklar” projesi  kapsamında tam otomasyonlu  Plaka Tanıma Sistemi  kuruluyor. “Akıllı Trafik  Sistemi”ne entegre çalışacak  proje, pilot bölge seçilen  Kültürpark Yeraltı Otoparkı’ nda uygulanmaya başladı.  Sistemle, otopark hizmeti  alacak aracın plakası  otomatik olarak algılanacak.  Hangi gün ve saatte ne kadar  süre ile otoparkta kalındığı  kayıt altına alınacak, fiş  kesilmesine de gerek  kalmayacak. Bu sayede,  otoparkı kullanan araç  sürücülerinin bekleme süresi  azaltılarak trafik  sıkışıklığı en aza  indirilecek, kâğıt israfının  önüne geçilecek ve daha  güvenilir bir otopark hizmeti  sunulacak. 

Ücret ödeme süresi 15  saniyeden 5 saniyeye düşecek 
İZELMAN A.Ş. Otoparklar  Müdürlüğü Bölge Şefi Doğan  Atıcı, otoparka giren tüm  araçların kaydının tutulduğu  sistem sayesinde İzmirlilerin  otoparkları daha etkin  kullanabileceğini vurguladı.  Atıcı, “Kültürpark Yeraltı  Otoparkı’ndaki araç sayısı  günlük ortalama bin 500 iken,  etkinliklerin olduğu günler  bu sayı 2 bine kadar çıkıyor.  Uygulama aşamasına geçen  Plaka Tanıma Sistemi,  otoparka giren aracın  plakasını algılayıp hangi gün,  hangi saatte otoparka  gelindiyse kayıt altına  alıyor. Ayrıca, aracın  otoparkta kalma süresi de  sistem tarafından  kaydediliyor. Uygulamadan  önce otoparkımıza gelen  vatandaş önce fiş alıyordu ve  ücret ödeme süresi de  ortalama 15 saniyeyi  buluyordu. Sistemle birlikte  hem fiş kesilmiyor hem de  ücret ödeme süresi ortalama 5  saniyede gerçekleşiyor.  Dolayısıyla bekleme süresi  azalıyor. Plaka Tanıma  Sistemi, vatandaşlarımıza  zaman tasarrufu sağlayacağı  gibi kâğıt israfının da önüne  geçecek. Bu sistem sayesinde  daha güvenli bir otopark  hizmeti de sunmuş olacağız”  dedi.   

“Güzel bir uygulama” 
İzmirliler de sistemin birçok  yönden olumlu olacağı  görüşünde. Kültürpark Yeraltı  Otoparkı’nı kullanan Ali Cem  Ergüven, “Böyle uygulamaların  yaygınlaşmasını tercih ederiz.  Hem hızlı olması açısından  hem de kâğıt israfını önleme  açısından güzel bir uygulama”  diye konuştu. 

“Trafik sıkışıklığını  önleyecek” 
Zarife Suzan Taneli isimli  sürücü de uygulamayı faydalı  bulduğunu dile getirerek “ İklim değişikliğini  konuşuyoruz. Kıt olan doğal  kaynaklarımızı gereksiz  harcıyoruz. Bu yüzden kâğıt  israfını önlemesi açısından  uygulamayı sağlıklı buluyorum.  Ayrıca sistemle plakam  tanınacağı için otopark  önünde beklemeden içeri  geçebileceğim. Otopark  girişinde trafik sıkışıklığı  da bu sayede önlenmiş olacak”  ifadelerini kullandı. 

“Fiş arama derdine son” 
Plaka Tanıma Sistemi  sayesinde otopark fişi  sorununun son bulacağını  söyleyen Selma Can isimli  sürücü ise şöyle konuştu: “ Uygulama çok güzel. Fiş arama  derdim yok. Çünkü plakam  okunuyor ve ücret, fiş  uzatılmadan belirlenmiş  oluyor. Daha önce bir  otoparkta fişi kaybettiğim  için ceza almıştım. Uygulama  ile kâğıt israfının da önüne  geçiliyor. Ayrıca yoğunluk  olduğu zamanlarda otopark  önünde bekleme süremiz de  kısalıyor. Bu yüzden çok  faydalı. Güvenlik anlamında  da otoparka kaçta girip  çıktığımız kayıtlardan  görülebilir. Bu uygulamanın  yayılmasını isterim.” 

Sistem yaygınlaşacak 
İhale bedelinin yarısı “ Kamuda Dijital Dönüşüm, Mali  Destek Projesi” kapsamında  İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)  tarafından karşılanan  sistemin, deneme süresi  sonucunda İZELMAN A.Ş.’ye ait  tüm kapalı otoparklarda  devreye alınması planlanıyor. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.