• BIST 10081
  • Altın 2945.964
  • Dolar 34.757
  • Euro 36.7352
  • İzmir 17 °C

Yaz Aylarında Yakıt Tüketiminizi Azaltabilirsiniz

Yaz Aylarında Yakıt Tüketiminizi Azaltabilirsiniz
Çeşitli yöntemlerle yakıt tüketiminizi ve giderlerinizi azaltabilirsiniz. Örneğin bunlardan biri, yakıtı alacağınız saate dikkat etmektir.
Çeşitli yöntemlerle yakıt tüketiminizi ve giderlerinizi azaltabilirsiniz. Örneğin bunlardan biri, yakıtı alacağınız saate dikkat etmektir. Yakıt alımında en verimli sonuçları elde etmek için sabah erken saatlerde veya akşam geç saatlerde yakıt alınması önerilir. Bu saatlerde havanın daha serin olması nedeniyle, yakıt daha yoğun ve koyu bir formda olur. Bu da, belirli bir hacimde daha fazla yakıt elde etmenizi, dolayısıyla biraz daha ucuza satın almanızı sağlar. 
 
İçinde bulunduğumuz yaz ayları ile birlikte, yurttaşlarımızın tatil, gezi vb. amaçlı özel araç kullanımında da bir artış gerçekleşmesi beklenmektedir. Son bir yılda çok büyük oranda yükselen akaryakıt fiyatları, mevcut ekonomik koşullar ile bir araya geldiğinde söz konusu aylarda akaryakıt giderlerinin yurttaşlarımızın bütçesinde büyük yer kaplayacağı açıktır. Biz de uzmanlık alanımızdan hareketle, araçlarda yakıt tüketiminin azaltılmasına yönelik birkaç tavsiyede bulunmayı kamusal bir görev olarak görmekteyiz. TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin, yaz aylarında yakıt tüketiminin azaltılması doğrultusunda yapılması gerekenlere ilişkin tavsiye ve uyarıları şunlardır:
 
- Aracın periyodik bakım ve ayarları zamanında ve yetkili servislere yaptırılmalıdır.
- Hava filtresinin temizliği-değişimi yapılmalıdır.
- Buji-platin ayarları düzgün olmalıdır.
- Paslanmış akü bağlantıları yakıt harcamasını arttırır.
- Motor, vites kutusu ve diferansiyelde önerilenden daha kalın yağ kullanılması yakıt harcamasını artırır.
- Fren ayarlarının sıkı olması sürtünmeyi, dolayısıyla yakıt harcamasını artırır.
- Motor parçalarında meydana gelen aşınmalar; motor kompresyonunun düşmesine, dolayısıyla aşırı yakıt harcamasına neden olur. Bu çerçevede, gerekli bakımlar yaptırılmalıdır.
- Lastik hava basınçlarının normalden düşük olması lastik-yol arasındaki sürtünme yüzeyini artırır ve yakıt harcaması artar.
- Yakıt sabah erken veya akşam geç saatlerde daha yoğun ve koyu olacağından bu saatlerde alınmalıdır.
- Klimalı araçlarda 70 km üzerindeki hızlarda pencereler kapatılmalı, klima çalıştırılmalıdır (klima, motordan 8 hp güç alır).
- Mümkün olduğunca, bagaja ekstra yük konulmamalıdır (her 75 kg ekstra yük, yakıtta yüzde 1,5 fazla tüketime neden olur).
- Uzun yollarda sabit hızla gidilmeli, sık sık hız ve vites değişimi yapılmamalıdır (sabit hız yüzde 6 tasarruf sağlar).
- Şehir içi kullanımda ani duruş ve kalkışlardan kaçınılmalıdır.
- Sürücü kullanım hataları (uzun süre düşük viteste gitmek, kalkışlarda debriyaj pedalından sol ayağın çok geç kaldırılması, gereksiz yere şerit değiştirmek) aşırı yakıt harcamasına neden olur. Bunlardan kaçınılmalıdır. 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.