• BIST 8718.11
  • Altın 2248.012
  • Dolar 32.3309
  • Euro 35.1876
  • İzmir 8 °C

Eksik Kadro Aşı Hızını Yavaşlatıyor

Eksik Kadro Aşı Hızını Yavaşlatıyor
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu 2. Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, “Aile hekimleri 15 yıldır aile hekimliği birimlerinde tüm ülkenin; 3,5 milyonun üzerindeki bebeklik dönemi aşılarını, izlemlerini birebir takip ederek, %98’i aşan aşı oranlarının yakalan

AHEF: PANDEMİDE AŞILAMA YAPAN AİLE HEKİMLİĞİ BİRİMLERİ EKSİK KADRO İLE ÇALIŞIYOR AŞI HIZI YAVAŞLIYOR!

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu 2. Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, “Aile hekimleri 15 yıldır aile hekimliği birimlerinde tüm ülkenin; 3,5 milyonun üzerindeki bebeklik dönemi aşılarını, izlemlerini birebir takip ederek, %98’i aşan aşı oranlarının yakalanmasını sağladı. Aile Hekimleri bu başarıları ile sağlık sisteminin yüz akı olmuştur olmaya da devam ediyorlar” dedi.

Dr. Yusuf Eryazğan, “Bir aile sağlığı merkezinde bir bebeğe 8 defa aşı yapılırken 3 aşı daha eklenerek bu sayı 11’e ulaşmış, zatürre ve grip aşıları da bunlara eklenince aşı sayısı %55 artmıştır” diyerek sözlerine şöyle devam etti. “Ayrıca şu anda Covid19 aşılmasının %70’i aile hekimliğinde yapılıyor. Ülkemizdeki 1,2 milyon gebenin izlemini, takibini bilfiil yaparak, ülke geleceğine çok önemli katkılar sundukları aşikârdır. Anne bebek ölümlerinin son 10 yılda büyük oranda azaltılmasının Aile Hekimlerinin başarısı olduğu kabul edilmelidir.”

Dr. Eryazğan bütün bu sağlık verilerine dikkat çekerken aile hekimlerinin 1 yıldır sağlık hizmetlerinin görülmeyen kahramanları olduğunu da sözlerine ekledi. “Aile hekimliği birimleri, 6 ay poliklinikler kapalı iken polikliniklerine devam eden tek sağlık kuruluşları olmuşlardır. Aile Hekimleri bu üstün gayreti gösterirken hastanelere olduğu kadar polikliniklere de Covid temaslı ve pozitif hastalar başvurmuştur. AHEF olarak, aile hekimliği birimlerindeki aile sağlığı çalışanı açığının son 3 yılda %400 arttığının fark edilmesini istiyoruz. Her aile sağlığı merkezinde aile sağlığı çalışanı eksikliği olduğu, sistemin tıkanmak üzere olduğu, Covid19 aşılamalarında da gün yüzüne tekrar çıktı. AHEF bu konuda çözüm önerilerini defalarca sundu. Bütün bu işlerin yanında 5 ay önce, 15 yıldır İlçe Sağlık Müdürlüklerince yapılan okulların aşılarını Sağlık Bakanlığı aile hekimlerine devretti. Şimdi ise Covid19 aşılamasında en önemli merkez, aile hekimlikleri gösteriliyor.”

AHEF adına yapılan açıklamada; aile hekimlerinin çok fazla iş yükü ve pandemi savaşı varken aile sağlığı çalışanı açığının da ülke genelinde %20’lere ulaştığına dikkat çekildi. ASM’lerde aşı yapacak ebe hemşire bulunmadığına vurgu yapılırken bu durumun ciddi sıkıntılara neden olabileceğinin, aile sağlığı çalışanı açığının giderilmesinin şart olduğunun da altı çizildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.