• BIST 8800.18
  • Altın 2238.004
  • Dolar 32.339
  • Euro 35.0904
  • İzmir 16 °C

Omuz Ağrısı Ciddi Hastalıkların Belirtisi Olabilir

Omuz Ağrısı Ciddi Hastalıkların Belirtisi Olabilir
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr. Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.

OMUZ AĞRISI CİDDİ HASTALIKLARIN BELİRTİSİ OLABİLİR !

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr. Ahmet İnanir konu hakkinda onemli bilgiler verdi.

Bel, boyun ve diz ağrılarından sonra en sık görülen eklem ağrıları arasında omuz bölgesi yer alıyor. Sıkışma, fibromiyalji, kireçlenme, sinir yaralanmaları, enfeksiyonlar, boyun fıtığı, diyabet, troid hastalıkları ve ve bazı iç organ hastalıkları omuzda ağrıya neden olabiliyor. Kol yukarı kaldırıldığında bıçak saplanır tarzda bir ağrı hissediliyorsa, çaydanlık gibi mutfak malzemelerini kaldırmada zorluk yaşanıyorsa, saç tararken omuzda yanma his varsa, geceleri yön değiştirirken uyandıracak kadar kesin bir ağrı söz konuysa omuzda kas yırtılması olabilir.

Omuz Ağrısı Neden Olur ? Hangi hastalıkların habercisi olabilir ?
Giyinirken ve soyunurken omuz hareketlerinde yaşanan kısıtlanma ve eli sırta götürmede zorlanmaya eşlik eden omuz ağrıları omuz donmasına işaret eder. Omuz çevresindeki kaslarda görülen sinir hasarına bağlı olarak oluşan omuz ağrılarına kas gücünde zayıflama eşlik edebilir. İç organ hastalıklarına bağlı olarak da omuz ağrısı gelişebilir. Göğüs hastalıkları, akciğer ve safra kesesi hastalıkları omuz ağrısına neden olabilir. Omuz sıkışma sendromu, kalsifik tendinit, omuzun yarı çıkıkları, omuz çevresindeki kaslara bağlı olarak gelişen zorlanma ağrıları miyofasiyal ağrı sendromu ve omuzda kireçlenme ağrılara neden olabiliyor.

Boyun fıtığı omuzda ağrıya neden olabilir !
Omuz ağrıları omuz ekleminin kendisinden kaynaklanabileceği gibi başka bir bölgeden omuza yansıyan ağrılar da olabilir. Omuz eklemi dışından kaynaklanan omuz ağrılarının en sık nedeni boyun fıtıklarıdır. 

Omuz Sıkışma Sendromu 
Vücudun en karmaşık eklemi olan omuz, altı yönde hareket imkanı vermesi nedeniyle sakatlanmalara son derece açıktır. Özellikle 40 yaş üstü, ayakta dik duran, kolunu omuz seviyesinde ya da üzerinde tutarak çalışan kişilerde görülmektedir. 

Bazı hastalıklar omuz ağrısını tetikleyebilir !

Kalp hastalığı, akciğer hastalığı, tüberküloz, akciğer tümörleri, şeker hastalığı, boyun hastalıkları ve kolun uzun süreli hareketsizliği  omuz ağrısına neden olabilir. Bu durum donuk omuz olarak adlandırılmaktadır.

Tanı nasıl konur?
Omuz ağrılarında teşhis için röntgen, Tomografi, MR ve Ultrasonografi tetkikleri yeterlidir.

Tedavisi nasıl yapılabilir ?
Omuz ağrısı tedavisi nedene yönelik yapılmalıdır. Omuz ağrısını tetikleyen nedenler gözden geçirilmeli ve nedeni ortadan kaldırılmalıdır. Bu aşamada fizik tedavi uygulamaları son derece önemli yer tutar. Eklem hareket açıklığını ve kas gücünü artırmaya yönelik egzersiz uygulamaları genelde fizik tedavi uygulamaları ile beraber kullanılmaktadır Omuz kalsifik tendinitinde ESWT şok dalga tedavisi uygulanabilir. Omuz tendon yırtıklarında, artrozlarda ise PRP, CGF-CD34, karın yağından kök hücre uygulamaları, proloterapi, nöralterapi, hacamat, sülük tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.  Omuz kireçlenmelerinde ise omuzdan sodyum hyalurinat yapılabilir. 

Omuz ağrılarını önlemek için;
Ağrı olan tarafın üzerine yatılmamalıdır.
Otururken kollar bir destek üzerine konulmalıdır.
Kollar sık sık omuz seviyesinden yukarıya kaldırılmamalıdır.
Ağır yük taşınmamalıdır.
Doktorun önerdiği omuz egzersizleri hassasiyetle yapılmalıdır

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.