• BIST 8863.88
  • Altın 3072.831
  • Dolar 34.2778
  • Euro 37.22
  • İzmir 15 °C

Amaç: Gediz İle Bakırçay'ı Kurtarmak

Amaç: Gediz İle Bakırçay'ı Kurtarmak
İzmir’in Kuzeyinde önemli tarım alanlarını besleyen Gediz ve Bakırçay nehirlerini temizleme çalışmaları devam ediyor.

AMAÇ: GEDİZ İLE BAKIRÇAY'I KURTARMAK

İzmir’in Kuzeyinde önemli tarım alanlarını besleyen Gediz ve Bakırçay nehirlerini temizleme çalışmaları devam ediyor.  Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) tarafından kurulacak 4 büyük arıtma tesisi ile Gediz ve Bakırçay’ın eski günlerine dönmesi hedefleniyor.

Membası Kütahya il sınırları içindeki Murat Dağı olan Gediz nehri, Kütahya, Uşak, Manisa ve İzmir güzergahında 401 kilometre kat ettikten sonra Menemen’den Ege Deniziyle buluşuyor. Türkiye’nin en büyük pamuk ekiminin yapıldığı Menemen Ovası, Gediz nehri sayesinde sulama ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor.

Bakırçay ise Balıkesir’in Ömer Dağı eteklerinden doğup, Manisa ve İzmir il sınırlarından geçerek 129 kilometre sonra Çandarlı’dan Ege Denizine dökülüyor. Bakırçay Nehri, kendi adını verdiği ve oldukça verimli olan Bakırçay Ovasının büyük bölümünü suluyor.

Günümüzde Gediz ve Bakırçay Havzalarının en önemli sorunu ekolojik kirlilik olarak görülüyor. Geçmişte, özellikle de 1980'li yıllarda yoğun olarak kum ve çakıl ocaklarına verilen ruhsatların bir yandan doğal yapıyı bozarak faunayı olumsuz etkilediği diğer yandan nehirlerin su seviyesinin alçalmasına neden olduğu o dönem gözlemlenirken içinden geçtiği ovanın yer altı sularını olumsuz etkilediği yazılı ve görsel medyada gündeme getirilmişti.

Gediz ve Bakırçay nehirlerine havza üzerinde bulunan il ve ilçeler ile sanayi kuruluşlarından deşarj edilen atık sular yüzünden kirliliğin had safhaya çıktığı gözlemlenince;  Devlet Su İşleri, Belediyeler, Ziraat Odaları ve STK’ların çalışmaları sonrasında denetimler artırıldı ve atık suların deşarjı filtreden geçirilerek yapılmaya başlandı.

Bu kapsamda çalışmalarını sürdüren MASKİ yapımı devam eden 4 büyük arıtma tesisi ile Gediz ve Bakırçay nehirlerini eski günlerine döndürmeyi hedefliyor.

Konu hakkında açıklamada bulunan MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun, “Bizler görevlerimizin bilincinde olarak yapacağımız çalışmalarımız ile Manisa’ya hizmet edeceğiz. İlçe belediyelerden devralınan 13 atıksu arıtma tesisi ilimizi temizliyor. Şu an 4 büyük tesisimizin inşası da devam ediyor. İdaremizin yapmış olduğu bu yatırımlar Gediz ve Bakırçay’ı özlenen günlerine kavuşturacak. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün’den aldığımız güç ile devraldığımız bu önemli görevden Allah’ın izniyle yüzümüz ak çıkacağımızdan eminim” dedi./Ege Basın Grubu

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.